Een zonsondergang is een van mijn favoriete momenten van de dag. De lucht kleurt prachtig geel/oranje/rood en de zon laat zich voor de laatste keer die dag zien. Vaak met prachtig palet van kleuren tot aan de horizon. Met de juiste instellingen is dit vrij eenvoudig vast te leggen. Het uitdagende hieraan is dat elke zonsondergang anders is.
Camera instellen
Hoe kun je dit nou op de juiste manier vastleggen? Dat gaat als volgt:
- Plaats het moduswiel op Av mode
- Maak een foto met een groot diafragma (lage f-getal) en een lage ISO-waarde. Onthoud de sluitertijd van de gemaakte foto.
- Plaats het moduswiel op M(anueel). In de manuele stand kun je zelf de sluitertijd, diafragma en ISO-waarde instellen. Stel nu de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde in op dezelfde waarde als de foto die bij stap 2 is gemaakt.
- Stel de witbalans in op Schaduw. Op die manier worden alle kleuren op de foto een stuk warmer, waardoor de warme kleuren van de zonsondergang behouden blijven.
- Maak opnieuw een foto en bekijk het verschil ten opzichte van de eerste foto. Is de lucht nog te fel? Pas dan de sluitertijd aan (korter = sneller) en probeer het nog eens. Werkt dit niet, maak dan het diafragma kleiner (hoger f-getal).
- Pas eventueel onderbelichting toe. Op die manier voorkom je fletse kleuren in je foto. Je kunt de donkere foto’s altijd met nabewerking nog aanpassen naar het gewenste niveau.
Het zijn 6 eenvoudige stappen om snel een mooie zonsondergang te kunnen fotograferen. Je kunt deze stappen gebruiken bij het fotograferen van een zonsondergang bij zee of op land.
Objectief
Het maakt niet uit welk soort objectief je gebruikt bij het fotograferen van een zonsondergang. Met een groothoekobjectief kun je de lucht rondom de zon fotograferen waardoor je een enorm overzicht krijgt van de zonsondergang.
Met een (tele)zoom-objectief kun je een klein deel van de zonsondergang fotograferen. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met een gebouw, een voorwerp of persoon. Daarmee creƫer je een silhouet wat afsteekt tegen de zon als achtergrond.
Het wordt aanbevolen om een statief te gebruiken wanneer je zulke foto’s maakt. Dan kun je de beeldstabilisatie van het objectief uitschakelen. Dit kan extra scherpte opleveren.
Mochten de kleuren nou nog niet kloppen met wat je zelf hebt gezien, dan kun je altijd kiezen voor nabewerking. Probeer altijd je foto’s in het RAW formaat te maken. Dan kun je de kleuren achteraf naar eigen wens aanpassen.