Muziekschool Art in Music had zaterdag 31 januari een voorspeelmiddag van bandjes. Deze bandjes repeteren normaal gesproken in de muziekschool. De voorspeelmiddag werd gehouden in het ACU in Utrecht. Het ACU heeft een kleine zaal waarin de optredens werden gehouden. Ik werd gevraagd om te fotograferen en ik had zin in een nieuwe uitdaging!
Vol goede moed trok ik naar het ACU om daar jonge bandjes te fotograferen tijdens hun optreden. Sommige bandjes speelden er voor het eerst, en andere hadden alle edities van de voorspeelmiddag meegemaakt.
Dit was mijn eerste keer om in zo’n setting te fotograferen. Ik heb wel ervaring met het fotograferen in situaties met weinig licht. Dit was echter nieuw!
Wat is een voorspeelmiddag?
Tijdens een voorspeelmiddag krijgen bandjes de gelegenheid om in een echte zaal, op een echt podium, op te treden voor ouders, vrienden, en familie. Dit is niet alleen leuk voor de ouders om te zien, maar het geeft de bandjes de gelegenheid om te ervaren hoe het echt is om op te treden.
Verkenning van de ruimte
Ik ken het ACU niet, en ik had van tevoren niet op Internet gekeken om te zien hoe de zaal eruit zag. Normaal gesproken is er bij optredens (in kleine setting) weinig licht aanwezig. Dat was hier ook het geval.
Gelukkig heb ik een lichtsterk objectief. Met ISO 1600, een diafragma van f/2.8 en een sluitertijd van 1/40e seconde kon ik zonder problemen goede sfeerfoto’s maken.
Belangrijk was dat ik de rook en het bijbehorende lichteffect ook vast kon leggen. Dit omdat dit een onderdeel was van de sfeer van het optreden.
Zoals je ziet, heb ik bij de bovenstaande foto een sluitertijd van 1/20e seconde. Dit werkte omdat er weinig beweging was van de mensen.
Later ben ik overgeschakeld naar een sluitertijd van 1/40e seconde, met een ISO van 1600.
De bandjes
De leeftijd van de bandleden varieerde tussen 9 en 18. Hoe jonger de bandleden zijn, hoe meer je aan de gezicht kunt aflezen. Soms mis je een moment, maar er speelt zich genoeg af op het podium om andere momenten vast te leggen.
Eenmaal begonnen, en bij het tweede liedje, durfde de zangeres zich meer te ontspannen en zich meer in de muziek te leggen. Het is even wachten op het juiste moment.
Soms fotografeer je een moment waarop de zanger(es) een gek gezicht trekt. Maak dan een nieuwe foto waarop hij/zij er goed uitziet. Dat vind de band later leuk om terug te zien!
Daarna werden de bandjes wat jonger. De jongens en meiden waren bescheiden ambitieus; Lowlands, Pinkpop, alles was binnen een jaar mogelijk ;) Hartstikke leuk om te zien hoeveel energie er in die jongeren zit.
Concentratie bij de voorvrouw van het bandje Fire Music:
Emoties
Het leukste om bij de jongeren te zien, zijn de emoties op de gezichten. Sommige zijn enorm nerveus en anderen zijn enorm geconcentreerd op hun optreden. Kort voor het optreden laat hun gezicht van alles zien: concentratie, zenuwen, ongemakkelijkheid.
Die korte momenten zijn heel interessant om vast te leggen, omdat ze de sfeer van dat moment heel goed weergeven.
Zo was deze jongen bezig om nog wat deuntjes te spelen voordat het echte werk zou beginnen.
En de drummer van de band was nog even een paar partijen aan het spelen zodat hij zeker wist dat het goed zou komen:
En voordat er echt begonnen kon worden met zingen, moest de zanger nog even focussen op wat er gaat gebeuren:
Verrassende momenten
Zoals ik eerder al schreef, zijn er veel momenten waarop verrassende dingen gebeuren. De band Punkstache was klaar met spelen, en de band Fire Music moest optreden.
De microfoons stonden echter nog ingesteld op de hoogte van de vorige bandleden..
Het publiek
Niet alleen de bandjes zijn daar aanwezig om te spelen, ook het publiek speelt een rol. Zij bepalen mede de sfeer in de zaal. Vergeet ze daarom niet op de foto te zetten!
En ook het wat jongere publiek, wat soms erg onder de indruk was van de harde muziek:
Fotograferen in de Manuele modus
Het fotograferen in de Manuele modus was in dit geval een uitkomst! Het zorgde ervoor dat ik geen last had van de automatische lichtmeting van de camera. Die automatische lichtmeting is wel actief in de Tv– en Av modus van de camera.
Ik wist dat ik geen onderbelichte of overbelichte foto’s zou krijgen. Daardoor kon ik zonder problemen fotograferen met lampen in de zoeker, want ik liep geen enkel risico.
ISO 1600
De keuze voor ISO 1600 was om ervoor te zorgen dat ik achteraf niet de helderheid van mijn foto’s hoefde aan te passen. Het was in dit geval een extra marge om de sluitertijd korter te kunnen maken. De ruis wordt prima weggefilterd door Adobe Lightroom.
Conclusie
Ik vond het enorm leuk om de energieke jongeren van 9 tot 18 op te zien treden. Het was voor mij een leuke en nieuwe ervaring die smaakt naar meer.
Nu had ik het geluk dat ik – door de kleine zaal en het kleine publiek – ver naar voren kon stappen om foto’s te maken. Mocht het een groter optreden zijn, dan zou een lichtsterk telezoomobjectief geen overbodige luxe zijn.