Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Ongewenst gebruik van foto’s op een andere website

Het is heel vervelend als het je overkomt: een foto of meerdere foto’s die op een andere website staan, waar je nooit iets van gehoord hebt. Je weet van niets, wat kun je doen? Neem in ieder geval contact met de andere partij op want zij maken onrechtmatig gebruik van jouw eigendom. Een foto is jouw eigendom omdat het jouw auteursrecht draagt.

Contact opnemen

Het is belangrijk dat je in contact komt met de beheerder/organisatie van de website. Maak kenbaar dat je een door jou gemaakte foto bent tegengekomen en dat je het hier niet (of misschien wel?) mee eens bent.

Dreigen met offline halen raad ik af, ondanks dat je wel in je recht staat. Misschien kun je tot een overeenkomst komen met de andere partij in de vorm van een vergoeding of een korting voor in de toekomst. Probeer de situatie in je eigen voordeel om te zetten!

Leg deze afspraken vast op papier zodat je aan kunt tonen dat er een overeenkomst is gemaakt. Je kunt hiervoor een onderhandse akte gebruiken waarin alle afspraken staan rondom het gebruik van de foto(‘s).

Kopiëren van foto’s is verboden, tenzij dit expliciet is aangegeven in Algemene Voorwaarden of andere documenten waarin ondubbelzinnig staat dat het toegestaan is om foto’s en afbeeldingen te kopiëren.

Aantonen dat het jouw foto’s zijn

Stel dat de andere partij weigert om een overeenkomst te sluiten met jou. Dan zijn het nog jouw foto’s en dan worden ze alsnog onrechtmatig gebruikt. Dan kun je stappen ondernemen.

Jij bezit het originele bestand met de opnamegegevens. Als de andere partij niet kan aantonen dat zij over deze gegevens beschikken, dan hebben zij geen poot om op te staan.

Watermerken

Eén manier om mensen te ontmoedigen om foto’s te kopiëren is om een watermerk te plaatsen. Dit doet helaas wel afbreuk aan de foto want het kan de aandacht afleiden van de foto. Plaats dit watermerk in het midden van de foto en maak deze bijna volledig transparant.

Dan is het watermerk niet direct zichbaar als je naar de foto kijkt, maar onder een bepaalde hoek zal deze beter oplichten.

Exif

Een andere methode is om EXIF-informatie toe te voegen aan je foto’s. Dit wordt ook ondersteund door verschillende camera’s, maar ook met Adobe Lightroom. Het is mogelijk om Copyright-informatie en Auteursinformatie aan de EXIF van bestanden toe te voegen. Deze informatie is helaas wel te bewerken en te verwijderen dus het is geen waterdichte oplossing.

Beveiligen van de website

De andere partij kan ook jouw foto’s op de eigen website plaatsen, zonder ze daar op te slaan. Ze plaatsen dan een link naar jouw foto vanaf hun website. Ze maken dan gebruik van jouw bandbreedte waardoor jouw eigen website langzamer kan worden.

Dit kun je voorkomen door hotlinken tegen te gaan. Meer informatie daarover kun je hier vinden.

Mijn aanpak

Ik voeg aan elke foto copyrightinformatie toe in de EXIF van een foto. Daar staat mijn naam als copyrighthouder en ik plaats(te) rechtsonderin een watermerk zodat duidelijk is van wie de foto is. Dit kan eraf geknipt worden en natuurlijk kan de EXIF informatie gestript worden.

Daarnaast upload ik over het algemeen foto’s niet groter dan 700 pixels aan de langste zijde. Daardoor is het voor andere websites minder aantrekkelijk om mijn foto’s te kopiëren want ze zijn mogelijk niet groot genoeg.

Actief speuren naar ongewenst gebruik van jouw foto’s

Er zijn verschillende websites die een zoekdienst voor foto’s aanbieden. Je kunt hier een foto uploaden en vervolgens controleren of deze niet ergens anders gebruikt wordt.

Een dienst hiervoor is TinEye. Op de website kun je een foto uploaden of een link naar een afbeelding ingeven. Vervolgens gaat TinEye op zoek naar overeenkomstige foto’s en dan kun je ook direct zien waar deze foto gebruikt wordt!

Conclusie

Fora staan er vol over, mensen die hun eigen foto’s op andere websites tegenkomen zonder dat ze daarvoor ooit benaderd zijn. Ik zal er waarschijnlijk zelf ook wel eens schuldig aan zijn geweest en misschien kom ik ooit ook in zo’n situatie terecht, dat ik een eigen foto op een andere site tegenkom.