Full-frame sensoren worden gebruikt in het duurste en meest professionele segment van fotografie, waar crop sensoren, zoals de APS-C sensor, ingebouwd worden in de instap en semi-professionele segmenten van fotografie. Dit artikel gaat specifiek over de verschillen tussen de full frame sensor en een sensor met een cropfactor.
Over de bijbehorende objectieven kun je lezen in dit artikel:
Full-frame sensor
Een full-frame sensor is een sensor met de afmetingen van 36 x 24 mm (breedte x hoogte). De reden dat dit full-frame heet is om dat dit formaat overeenkomt met de afmetingen van fotorolletjes. Deze fotorolletjes werden vroeger gebruikt om foto’s mee te maken. Deze rolletjes zijn vervangen voor een lichtgevoelige sensor van gelijk formaat.
Voordelen t.o.v. crop sensor
Een full-frame sensor heeft als voordeel dat er meer ruimte is tussen de gevoelige pixels waardoor er minder kans is op ruisvorming. Met een full-frame sensor kan een betere scherptediepte worden behaald.
Een voorbeeld van deze scherptediepte:
Een Canon EOS 5D Mk II met een 70 – 200 f/2.8 lens kan over het gehele bereik een diafragma van f/2.8 gebruiken. Met een crop-sensor zou dezelfde lens een diafragma van (diafragma gedeeld door cropfactor => f/2.8 / 1.6 = 1.75) f/1.8 moeten hebben om dezelfde scherptediepte te behalen. Zulke lenzen zijn enorm duur vanwege de constructie die eraan te pas komt. De prijzen van de lenzen zullen zo hoog worden dat weinig mensen er een zullen aanschaffen.
Crop sensor
Een crop sensor is een sensor met kleinere afmetingen dan de full-frame sensor. Een Canon EOS 500D heeft een cropfactor van 1.6.
Dit betekent dat zowel de lange zijde als de korte zijde van een sensor een factor 1.6 korter zijn. De totale oppervlakte van de sensor is een factor 2.56 kleiner (1.6 x 1.6 = 2.56).
Cropfactor wil zeggen dat de sensor een uitsnede is van de 2.56 keer grotere full-frame sensor.
De afmetingen van deze sensor zijn (in het geval van een cropfactor van 1.6) : 22.5 x 15 mm (breedte x hoogte). Dit formaat sensor wordt aangeduid als APS-C. Dit formaat zorgt voor een beelduitsnede verhouding van 3:2.
Voordelen t.o.v. full-frame
De voordelen van een crop sensor zijn dat het brandpunt van een lens 1.6x verder ligt dan bij een full frame sensor. Daarnaast zijn deze camera’s minder gevoelig voor lensfouten. Sommige lenzen hebben last van vignettering in de hoeken. Dan ontstaan er donkere hoeken omdat het licht daar niet goed doorkomt.
Omdat niet al het licht wat door de lens komt op de sensor valt, zal dit ook minder gauw terugkomen op een foto die gemaakt is met een crop sensor.
Het concrete verschil
Het verschil met voorbeelden:
- Plaats een lens met een brandpuntsafstand van 100 mm voor een full-frame sensor.
- Plaats dezelfde 100 mm lens voor een Canon EOS 500D met een APS-C sensor (cropfactor 1.6).
Je krijgt het volgende resultaat:
Het verschil is best groot. Het lichte vak met de vogel daarin is de foto die genomen is met de 650D. De hele afbeelding, inclusief donker gedeelte, is de foto die gemaakt is met een camera met full-frame sensor.
Het bereik van een objectief berekenen
Hoe kan het dat een objectief van 100 mm twee verschillende foto’s oplevert? Dat heeft te maken met de cropfactor.
Als je de bovenstaande foto maakt met een Canon EOS 650D met APS-C sensor en een 100 mm lens dan krijg je als resultaat het lichte vak. Wanneer een foto wilt maken met een full-frame camera, bijvoorbeeld een Canon EOS 5D Mk II dan heb je hier een 160 mm objectief voor nodig.
Waarom 60 mm extra voor een full-frame sensor? Dat komt door de cropfactor. Omdat de beelduitsnede van een crop-sensor kleiner is, is het bereik van het objectief effectief 1.6 keer groter dan die van een full-frame sensor.
Ten opzichte van een crop-sensor moet een full-frame sensor 1.6 keer verder inzoomen om hetzelfde beeldresultaat te krijgen.
Conclusie
Elke sensor heeft zijn voordelen.
De full frame sensor heeft minder last van ruis en heeft in vergelijking met de APS-C sensor een kleinere scherptediepte als daar de juiste lenzen voor gebruikt worden.
De sensor met de cropfactor heeft meer licht nodig vergeleken met de full frame sensor in een gelijke situatie. Daarnaast heeft de cropfactor sensor minder last van vignettering omdat de beelduitsnede kleiner is.