Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

De meerwaarde van beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie (of IS – Image Stabilization) is een techniek waarbij een of twee lenzen in een objectief de bewegingen van de camera compenseren door in tegengestelde richting te bewegen om daarmee het beeld op de sensor hetzelfde te houden, totdat het maximum is bereikt. Meer over de achterliggende techniek van beeldstabilisatie is te lezen in dit artikel.

Maar dan nu de vraag, moet je een objectief kopen met beeldstabilisatie of kun je ook zonder?

Beeldstabilisatie compenseert zoveel mogelijk de bewegingen van de camera en objectief die door de fotograaf worden veroorzaakt. Als je veel uit de hand fotografeert, dan is beeldstabilisatie geen overbodige luxe.

In goed verlichte omgevingen zoals studio’s en zonnige dagen kan je beeldstabilisatie uitzetten. Je kunt een snelle (korte) sluitertijd kunt gebruiken waardoor de kleine bewegingen van de camera geen effect hebben op de uiteindelijke foto.

In moderne objectieven kan beeldstabilisatie tot 4 stops extra sluitertijd opleveren. Een objectief zonder beeldstabilisatie zal altijd een snellere (kortere) sluitertijd nodig hebben om een onbewogen foto te kunnen maken. Dat betekent dat een objectief met beeldstabilisatie in dit geval een voordeel heeft. Je kunt de sluitertijd verlengen en daardoor heb je meer tijd hebt om een foto te maken.

De kans is wel aanwezig dat als het onderwerp beweegt, die meer bewogen zal zijn omdat er een langere belichtingstijd kan worden gebruikt.

Statief

Het voordeel van beeldstabilisatie valt weg als je gebruik maakt van een statief. De camera heeft dan een stevige ondergrond. Als je dan de beeldstabilisatie aan hebt staan en zachtjes de camera aantikt, dan is het mogelijk dat de beeldstabilisatie dit detecteert en corrigeert, waardoor de foto mogelijk anders wordt genomen dan bedoeld.

De baan van het licht wordt namelijk nog steeds iets aangepast door een of twee bewegende lenzen.

Verder heeft beeldstabilisatie op (tele)zoomobjectieven een grotere meerwaarde dan op objectieven met een kort brandpuntsafstand. Dat komt door de lengte van het brandpuntsafstand. De kleine beweging van de camera wordt door de lengte van het brandpuntsafstand versterkt. Vandaar dat er op (tele)zoomobjectieven vaak beeldstabilisatie aanwezig is, en anders wel op de duurdere versies van de objectieven.

Scherpte

Sommige objectieven met beeldstabilisatie zijn scherper dan objectieven zonder beeldstabilisatie. Dat komt omdat de constructie van een objectief met beeldstabilisatie intern soms afwijkt van de versie zonder beeldstabilisatie.

Vergelijk daarom als het kan altijd testresultaten van objectieven die getest zijn door bekende reviewers. Daarin wordt het onderdeel scherpte vaak besproken en voorzien van test afbeeldingen waarmee je zelf ook de scherpte kunt bepalen van een objectief.

Conclusie

Het hangt van het gebruik af of je een objectief met beeldstabilisatie nodig hebt. Het kan geen kwaad om het in je objectief te hebben aangezien je het ook uit kunt zetten, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een statief. Het is voornamelijk om de bewegingen van de camera, door de fotograaf, te compenseren.

Als er twee versies van hetzelfde type objectief zijn, met IS en zonder IS, dan is er altijd een prijsverschil. De objectieven met IS zijn altijd duurder, omdat ze dezelfde beeldkwaliteit moeten kunnen leveren als de non-IS versie.