Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Aandachtspunten voor aanschaf (nieuw) objectief

Een objectief is een investering, een aankoop die je doet voor meerdere jaren en die langer meegaat dan een body. Dat is ook de reden dat objectieven prijzig kunnen zijn. Daarom is het verstandig om goed onderzoek te doen voordat je een nieuw objectief gaat kopen. Ik neem zelf ook de tijd om me goed te verdiepen in nieuwe objectieven. Deze tips wil ik graag met jullie delen.

1. Even een stapje terug

Allereerst, waar denk jij dat je het objectief voor gaat gebruiken? Ik heb al enkele vragen ontvangen die gingen over de aanschaf van een nieuw objectief en de eerste vraag die ik stel is: waar wil je het nieuwe objectief voor gaan gebruiken?

Je kunt een nieuw objectief gebruiken omdat je een kitobjectief (een objectief welke vaak met een camera wordt meegeleverd. Denk aan een 18-55mm of 55-250mm objectief) hebt, en bereik tekort komt, of je wilt een allround objectief omdat je geen zin hebt om constant tussen 2 objectieven te wisselen als je op pad bent. Dat kunnen hele goede redenen zijn om verder te kijken.

Het kan ook zijn dat je op internet foto’s hebt gezien en helemaal geïnspireerd bent om dat ook te gaan doen.

Je weet waarvoor je het nieuwe objectief wilt gaan gebruiken? Mooi, dan kunnen we verder!

2. Welke objectieven zijn er in dat segment?

Je hebt bij 1 een keuze gemaakt en je weet waar je het objectief hoofdzakelijk voor wilt gaan gebruiken. Dan is het tijd om te zien welk aanbod er bij jouw vraag is. Persoonlijk kijk ik altijd eerst bij de objectieven van de fabrikant van de camera. Ik zoek dus naar Canon objectieven.

Canon heeft een breed assortiment aan objectieven met verschillende brandpuntsafstanden, variërend van 8mm tot 800mm. Nikon, Sony, Samsung, Panasonic, Leica, Olympus, Pentax etc. hebben allemaal een eigen assortiment objectieven die ze aanbieden.

Fabrikanten zoals Sigma en Tamron maken verschillende modellen objectieven, geschikt voor meerdere merken camera’s. Zo heeft Sigma bijvoorbeeld een 18-200mm objectief, geschikt voor vattingen van Canon, Fuji, Konica/Minolta, Nikon, Pentax, Sigma en Sony (bron).

Je kunt er dus voor kiezen om voor een objectief te kiezen die van dezelfde fabrikant is als je camera, of je kunt kiezen voor een alternatief merk. Ik wil hier opmerken dat een objectief van dezelfde fabrikant als de camera niet per se beter is dan van een merk als Sigma of Tamron. Dit verschilt per objectief, zoek dit goed uit!

3. Bepaal je prijsklasse

Goed, je weet ongeveer welk objectief je wilt, maar voor welke prijs? Fabrikanten zoals Canon, Nikon en Sony (en mogelijk andere ook) bedienen ook de professionele fotografen met hoge kwaliteit objectieven. Je kunt ervan uit gaan dat deze objectieven goed presteren en dat ze extra’s hebben zoals een extra groot diafragma, beeldstabilisatie of weathersealing. Dat laatste betekent dat je objectief stof- en spatwaterdicht is en dus in extremere omgevingen gebruikt kan worden.

Deze professionele objectieven komen met een prijskaartje die niet altijd uit 3 getallen voor de komma bestaat, vaak ligt de prijs tussen de 1000 en 2500 euro.

Wil je er echter niet meer dan 600 euro aan uitgeven? Dan zul je moeten kijken welk aanbod er is tot die maximale prijs en daar het beste uit kiezen. Vergeet niet naar de andere merken te kijken, misschien hebben zij een beter objectief voor dezelfde prijs!

3.1 Afschrijven

Koop je als fotograaf een nieuw objectief en je verdient er je geld mee, dan is de aankoopprijs misschien minder van belang dan voor de consument. Je kunt je investering namelijk afschrijven over een bepaalde periode en daarmee wordt het kostenplaatje mogelijk heel anders.

Stel, je koopt de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM voor €2050,- (prijs 10 maart 2013) en je afschrijf termijn is 5 jaar, dan kost deze objectief je €400,- per jaar. De afschrijving per maand is dan ongeveer 34 per maand.

Tel dit op bij de rest van je vaste kosten en kijk ook naar je inkomsten. Maak je nog steeds winst of verwacht je juist meer geld binnen te halen met opdrachten nu je dit objectief hebt aangeschaft? Dan is dit een goede investering.

4. Lees reviews en zoek naar gebruikerservaringen!

Dit is het allerbelangrijkste in mijn opzicht, want hier kun je lezen hoe het objectief bij andere fotografen bevalt. Jij bent niet de eerste die het objectief koopt, vaak zijn er al veel mensen die het objectief hebben. Vaak zijn ze bereid om hun ervaringen te delen op internet.

Maar je bent niet alleen van de gebruikers afhankelijk, er zijn ook websites die objectieven testen op kwaliteit en functionaliteit. Bekende websites die ik gebruik zijn Digital Photography Review, The Digital Review en Photozone.de.

De websites testen uitgebreid objectieven met professionele (optische) meetapparatuur en voorzien deze van testfoto’s zodat je zelf kunt bepalen hoe goed het objectief presteert. Deze, en nog andere websites, bieden ook fora aan waar deze objectieven besproken kunnen worden.

4.1 Tijdschriften

Ook vakbladen over fotografie testen objectieven en voorzien deze vaak van duidelijke uitleg zodat je als consument weet wat er getest is. De artikelen worden voorzien van duidelijke tabellen waardoor je verschillende modellen snel met elkaar kunt vergelijken. De kans dat je op deze manier verdrinkt in informatie is kleiner dan via het internet. Daar kunnen tegenstrijdige reviews staan die voor een hoop onduidelijkheid kunnen zorgen.

Komt de objectief niet goed uit de reviews? Dan kun je terug naar tip 2 om te kiezen voor een ander objectief. Misschien komt een andere keuze voor tip 3 daar ook bij kijken. Ben je echter tevreden over de keuze? Dan is het tijd om naar tip 5 te gaan.

5. Huur of leen het objectief

5.1 Lenen

Is er iemand in jouw omgeving die dit objectief heeft? Vraag hem dan een keer te leen. Een betere indruk van de objectief kun je niet krijgen want je hebt hem op de body zitten en je kunt hem direct testen. Test het objectief in de situaties waarin je die later wilt gaan gebruiken.

Een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het uitproberen van het objectief:

  • Beeldkwaliteit
  • Snelheid autofocus
  • Gebruiksgemak (gewicht, kun je snel handmatig scherpstellen als het moet?)
  • (Indien aanwezig:) Beeldstabilisatie
  • (Indien aanwezig:) Macro stand

Bekijk de gemaakte foto’s terug op de computer, beoordeel niet alleen de foto’s op het schermpje van je camera. De resolutie van het scherm is vele malen lager dan een computerscherm. Zoom de foto in tot 100% en kijk dan naar de volgende punten:

  • Scherpte in de hoeken
  • Scherpte in het midden
  • Chromatische aberratie
  • Kleuren (komen de kleuren natuurlijk over?)

5.2 Huren

Er zijn fotowinkels die objectieven te huur aanbieden voor een vast bedrag per dag. Je dient van tevoren wel een borg te betalen. Het mooie hieraan is dat je voor weinig een objectief kunt uitproberen om te zien of die bij je past. Mocht het objectief tijdens gebruik niet bevallen, dan ben je maar een fractie van het aankoopbedrag kwijt aan huur en daarmee kun je een hoop teleurstelling voorkomen!

Mocht de geleende of gehuurde objectief niet bevallen? Dan kun je terug naar tip 2 of 3, want je dient daar een nieuwe keuze te maken. Het is niet fout als je daar weer naartoe moet, want je weet nu welke keuze je niet moet maken en daar heb je van geleerd!

6. Kopen

Je hebt twee keuzes nu: Nieuw kopen of Occasion.

6.1 Nieuw kopen

Je kiest ervoor om het objectief nieuw te kopen en dat is geen gek idee. Je bent er zeker van dat het objectief in goede staat is. Mijn tip is om bij bekende online winkels te kopen zoals CameraNU.nl, Foto Konijnenberg of CameraTools.nl. (Er zijn nog veel meer fotowinkels die online objectieven verkopen, maar die ga ik niet allemaal noemen.) Je hebt fabrieksgarantie mocht er iets fout gaan.

6.2 Occasion

Waarom de hoofdprijs betalen als je ook voor een lagere prijs een tweedehands objectief / demo model kunt kopen. Vaak is het voor de prijs interessant om een tweedehands objectief aan te schaffen, mits deze in goede staat verkeerd.

Dit kun je doen via een fotowinkel of via Marktplaats. Belangrijk is dat je het objectief test / laat testen voordat je het objectief koopt. Je weet dan zeker of het objectief in orde is en de aanschaf waard is.

Vaak zijn de aangeboden objectieven in goede staat en zijn er enkel gebruikssporen aanwezig aan de buitenkant. Het belangrijkste, het optische werk, wordt ( ga ik vanuit ) getest door de winkel die het objectief opnieuw aanbiedt. Vaak geven winkels nog een jaar garantie op zulke objectieven, vraag dit altijd na!

Vraag bij het kopen van een occasion via Marktplaats (of andere sites) naar de garantie! Mogelijk geldt er nog fabrieksgarantie of de wettelijke garantie van 2 jaar. Daarom is het verstandig om te vragen of de verkoper een bonnetje kan tonen zodat je zeker bent van de leeftijd van het objectief. Ook handig voor de garantie als die nog geldt, dan kun je het aantonen.

Conclusie

Met de bovenstaande tips moet het kopen van een nieuw objectief minder lastig worden, Je weet nu waar je op moet letten als je een objectief wilt gaan kopen. Het lenen of huren van een objectief is het belangrijkste gedeelte, want daar heb je het objectief even in bezit en kun je testen. Zo weet je of je het objectief met plezier in kunt zetten voor het maken van foto’s.