Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Landschapfotografie

Landschapfotografie is een wat makkelijker onderdeel van fotografie. Veelal wordt de grootsheid van een landschap op de foto gezet. Daarbij is scherpte over de gehele foto erg belangrijk.

Wat is nodig voor landschapfotografie?

Camera instellingen

Stel een zo laag mogelijke ISO-waarde in op de camera (ISO 100). Dit voorkomt ruis. Stel daarnaast een klein diafragma in (f/8 of f/16) zodat de sluitertijd langer wordt, waardoor alles scherp op de foto komt. Maak het diafragma niet te klein (te hoog getal – f/22 tot f/32 en daardoor een hele lange sluitertijd) omdat er diffractie op kan treden.

Fjord Noorwegen
Diafragma f/16, ISO 200, 1/60 met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

De juiste kleuren met een grijskaart

Gebruik ook een grijskaart om de juiste kleuren te bepalen. Zet de camera NIET op de Beeldstijl Landschap. Deze beeldstijl versterkt de kleuren Blauw en Groen waardoor dit mooier lijkt. Laat de beeldstijl op Standaard staan en gebruik een grijskaart om de kleuren op de juiste manier vast te leggen.

Lens

Om de wijdsheid van een landschap te fotograferen is het aan te raden om deze te fotograferen met een groothoeklens. Een brandpuntafstand van 10mm tot 24mm kan gebruikt worden om een landschap te fotograferen. Om er zeker van te zijn dat de foto niet bewogen is wordt het gebruik van een statief aangeraden.

Schakel IS uit om eventuele onscherpte te voorkomen. De camera staat namelijk al een (stevig) statief waardoor bewegingen van de camera tot een minimum beperkt worden.

Scherpte

Zorg ervoor dat de camera scherp kan stellen op alle autofocus punten. Op de EOS 500D is een aparte modus om een foto van voor- tot achtergrond volledig scherp vast te leggen. Dit is de A-DEP modus. Met deze modus wordt een diafragma bepaald waarmee de camera een hele scherpe foto maakt. Deze modus is niet meer beschikbaar voor modellen na de Canon EOS 500D.

Standpunt

Wees creatief met het standpunt van de foto. Plaats de horizon een keer niet in het midden van de foto maar op 1/3 van de foto. Denk hier aan de Derdenregel of Gulden Snede.