Een goede voorbereiding is het halve werk.. Zeker bij fotografie want je moet van tevoren kunnen inschatten wat je nodig hebt qua uitrusting. Je kunt wel alles vrolijk meenemen maar dan ben je op een gegeven moment meer tijd kwijt met uitrusting omwisselen en instellingen aanpassen dan foto’s maken. Bereidt je dus voor!
In dit artikel wil ik enkele tips geven waardoor je je beter kunt voorbereiden wanneer je op pad gaat om te fotograferen.
Tip 1: Schat de situatie / omgeving van tevoren in
Waar kom je terecht? Weet je al hoe je foto’s er ongeveer uit moeten zien, weet je al wat je wilt? Heb je een idee van de mensen die er zijn? Wat verwachten zij van jou en wat verwacht jij van jezelf?
Probeer van tevoren informatie in te winnen over de omgeving of situatie waar je in terecht komt. Ga je foto’s maken op een familiedag of ga je een bruiloft fotograferen? Wat verwacht jij van de mensen en wat verwacht jij van jezelf? Stel jezelf een bepaald doel en probeer dat na te streven en als het even kan, te overtreffen!
Tip 2: Benut al het licht wat er is, wacht met flitsen
Een belangrijk onderdeel van fotografie is licht. Licht bepaald de sfeer en de kleuren in de omgeving / situatie. Is er weinig licht? Dan moet je zorgen dat je lichtsterke objectieven tot je beschikking hebt.
Zorg ook dat je een groot diafragma instelt en een hogere ISO waarde om al het beschikbare licht te benutten.
Probeer zoveel mogelijk aanwezig licht te gebruiken en als dit niet toereikend is, probeer eerst indirect te flitsen of gebruik je flits als invulflits. Een directe flits geeft zichzelf prijs als deze verkeerd afgesteld is.
Tip 3: Kies het juiste objectief
Welke objectieven heb je tot je beschikking? En welk soort foto’s wil je maken?
Stel dat je portretfoto’s wilt gaan maken, dan zul je een objectief nodig hebben met een groot brandpuntsafstand of een objectief met een groot diafragma (f/1.8 tot 2.8) om onscherpte op de foto’s te krijgen. Zorg dat dit objectief al op de camera zit wanneer je aankomt, dan kun je gelijk beginnen met schieten!
Een ander voorbeeld is landschapsfotografie. Dan ga je voor een groothoekobjectief omdat je de weidsheid van een landschap wil benadrukken.
Voor elke situatie is er altijd wel een objectief die daarin het beste tot zijn recht komt. Vaak hebben fotografen ook een voorkeur voor een bepaald objectief omdat die altijd scherp is, snel focust of een groot bereik heeft.
Tip 4: Bepaal van tevoren de witbalans
De witbalans bepaald grofweg gezegd de kleuren op je foto. Zit de witbalans er naast, dan zal de foto te groen, geel, blauw of rood zijn en als je pech hebt, dan zijn de foto’s in JPG gemaakt. In het ergste geval kun je de foto’s weggooien omdat ze mislukt zijn. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen en je hebt er niet eens altijd een grijskaart voor nodig..!
Maak enkele foto’s van de omgeving / situatie met verschillende witbalansen om te zien welke het beste bij de situatie past. Als je dit vaker doet dan leer je op een gegeven moment de witbalansen kennen en dan kun je sneller inschatten welke de juiste is.
Stel jezelf die vragen en zoek op internet al naar voorbeelden van foto’s om inspiratie op te doen. Je kunt als je op de plek van bestemming bent, proberen om deze foto’s te gaan imiteren.
Tip 5: Fotografeer in RAW
Fotograferen in RAW geeft je meer vrijheid in het nabewerken van foto’s. Je kunt de witbalans achteraf aanpassen, de belichtingsinstellingen enigszins aanpassen en dit allemaal zonder kwaliteitsverlies.
Meer daarover lees je in dit artikel waarin RAW en JPG met elkaar worden vergeleken.
Dit zijn zomaar wat tips die ik gaandeweg heb verzonnen of over gelezen heb. Het is belangrijk dat je enigszins kunt anticiperen op wat komen gaat. Dit geeft rust.
Welke tip(s) heb jij?
Nou wil ik aan jullie, lezers van de site en de nieuwsbrief vragen of jullie nog tips hebben die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Wat vind jij belangrijk bij je voorbereiding?